Popularne jedzenie w Wielkiej Brytanii
Brytyjskie śniadanie. Hotele, pensjonaty i kawiarnie w całym kraju nadal serwują dla wszystkich chętnych „full english breakfast” ( pełne angielskie śniadanie ). Składa się ono z soku owocowego, płatków zbożowych z mlekiem oraz kilku lub wszystkich składników wymienionych poniżej, z których większość jest smażona lub grillowania: bekonu, jajek, kiełbasek, pomidorów, grzybów, wątróbki, kaszanki, a także fasoli w sosie pomidorowym spożywanej na toście z masłem. Jeśli ktoś lubi sosy, może dodać trochę ketchupu lub brązowego sosu. Jako uzupełnienie posiłku podaje się tosty, masło i marmoladę oraz herbatę lub kawę. (5)
Do innych tradycyjnych brytyjskich potraw śniadaniowych należą porrigde ( owsianka ) lub płatki zbożowe na zimno, jajka przygotowane na wszystkie możliwe sposoby, szynka, wędzona ryba, jak na przykład kippers ( w rzeczywistości wędzone śledzie) lub kedgeree – potrawka z ryżu i wędzonego plamiaka, pozostałość pobytu Brytyjczyków w Indiach. Alternatywą jest śniadanie kontynentalne, składające się z soku pomarańczowego, bułek, tostów lub croissantów z dżemem oraz herbaty i kawy.
Dzisiaj mało kto jada pełne angielskie śniadanie, zwłaszcza w tygodniu. Na co dzień wybiera się raczej szybko przyrządzane i mniej kaloryczne płatki zbożowe i tosty. Natomiast tradycyjnym angielskim produktem, nadal obecnym na brytyjskich stołach, jest marmolada z pomarańczy (czasem z innych cytrusów). Może być przygotowywana w kilku wersjach, od słodkiego dżemu, galaretkę, do gęstej, ciemnej masy zawierającej gotowane skórki pomarańczy. Wielu ludzi nadal robi własną marmoladę raz w roku, zazwyczaj w styczniu, kiedy na rynku pojawiają się gorzkawe pomarańcze z Sewilli.
Lunch i brunch. W środowisku szkolnym oraz niektórych rodzinach ( szczególnie na północy kraju i wśród klasy robotniczej) południowy posiłek nazywany jest obiadem (dinner). Średnia i wyższa klasa w południe jada lunch.